...samen genieten ontspannen voorbereiden contact aandacht voor elkaar vertrouwen in jezelf en elkaar

Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

Je ongeboren kind welkom heten.

De eerste cyclus van het leven van jullie kindje is in de baarmoeder. Deze periode kan je als (aanstaande) ouders gebruiken om jullie kind een zo goed mogelijke start te geven door het de ruimte te geven om te zijn èn te komen. Hiermee geef je jezelf als (aanstaande) ouders ook een goed begin.

Je bezorgt met deze zwangerschapsbegeleiding jezelf en jullie kind een waardevolle en wezenlijke ervaring, waarvan jullie alle drie de rest van je leven de vruchten kunnen plukken…

I. Samen zwanger zijn

* Contact maken met jullie kindje (1e bijeenkomst).

Wanneer je jouw handen op de buik legt zal jouw kindje hierop reageren. Door een uitnodigende, liefdevolle aanraking ervaart het dat het welkom is. Vanuit dit gevoel weet het dat het er mag zijn: de basis om zich veilig te weten op aarde. Door als partners samen op deze manier contact te maken met jullie kind blijf je als vanzelf ook in contact met elkaar.

Je gaat ontdekken hoe het reageert op jouw aanrakingen. Zo krijg je voeling met jouw kind en leren jullie elkaar al kennen.

* Ruimte maken (2e en 4e bijeenkomst).

Als moeder moet je ruimte maken voor het steeds groter wordende kind in jouw buik, letterlijk en ook figuurlijk. Hoe doe je dat? Als partner leer je hoe je hierbij tot steun kunt zijn.

* Vanuit jouw hart contact maken met het wezen van jullie kind (3e bijeenkomst).

Wat komt jullie kindje bij jullie doen en wat betekenen jullie voor haar/hem? Op welke kwaliteiten van elkaar wordt een beroep gedaan? Wat zijn de aandachtspunten om in liefde en in harmonie samen te kunnen zijn?

II. Voorbereiden op de bevalling

* Geboorteproces en weeënopvang (5e bijeenkomst).

Welke wensen hebben jullie met betrekking tot de bevalling?

Hoe is jouw eigen geboorteproces verlopen? Wat betekent dat voor het geboorteproces van jullie kindje?

Welke houdingen vinden jullie prettig om de ontsluitingsweeën op te vangen en om het contact met elkaar te behouden. Hoe kan de partner in elke fase van het geboorteproces mee ondersteunen?

* De pijn draaglijk houden en jouw kindje volgen (6e bijeenkomst).

Je er bewust van worden hoe je met pijn omgaat en ontdekken hoe je pijn kunt hanteren. Weten hoe je jouw kindje kunt volgen op zijn/haar weg naar buiten in jullie eigen tempo.

Verder is er aandacht voor het persen en mogelijke houdingen waarin je de persweeën samen kunt opvangen.

* De overgang van baarmoeder naar moeder aarde (7e bijeenkomst).

Hoe je jouw kind kunt helpen om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Contact maken met haar/zijn Zielenengel.

Ook is er aandacht voor het dragen van jullie kind, zodat het zich net zo gesteund en beschermd voelt als voorheen in de baarmoeder.

 

III. NA DE BEVALLING

* Op verhaal komen (8e bijeenkomst - ongeveer 6 weken na de bevalling).

Wat waren jullie ervaringen tijdens en na de geboorte? Hoe is het nu met moeder, met de partner, met samen? Hoe is het met jullie kindje? Wat is er nu nodig?

* De buik weer vullen.

Na jouw kindje negen maanden te hebben gedragen kan jouw buik heel leeg voelen. De partner kan jou helpen om weer vertrouwd te raken met jouw buik.

* Belangrijkste principes van ouderschap (9e bijeenkomst).

Ouderschap is een kunde die we afkijken van onze ouders en anderen. Vaak resulterend in: zo wil ik het wel, zo wil ik het niet. De laatste bijeenkomst is gewijd aan een aantal ondersteunende richtlijnen voor het ouderschap, toegespitst op de aandachtspunten uit de derde bijeenkomst.

 

Je kunt gebruik maken van dit hele pakket of van die delen die jullie aanspreken.

De eerste bijeenkomst vindt plaats rond de vierde maand, elke volgende ongeveer drie weken later.

Elke bijeenkomst duurt een uur.

Data en tijdstippen in overleg.